Bakłażan z suszonymi pomidorami i oscypkiem

Bakłażan – jedno z moich ulubionych warzyw, jest naprawdę bardzo wdzięczne – przystawki, gulasze, tarty,zapiekanki…tyle możliwości – uwielbiam go.Tą przystawkę dedykuje mojej ulubionej sąsiadce, która przy nadarzających się „okazjach” chwali te moje wariacje z bakłażanem.To kolejna odsłona :-).

2a

1 bakłażan
2 oscypki
4 pomidory suszone z oliwie
garść orzechów włoskich
oregano
czosnek
2 łyżki oleju rzepakowego
pieprz i sól

Bakłażana przetnij wzdłuż w cienkie plastry, posól i odstaw na 15 min. Rozgrzej patelnię. Najpierw na oleju podsmaż czosnek, aż przejdzie zapachem, a następnie wyjmij go i połóż bakłażana – smaż 2-3 minuty z każdej strony. Przełóż na papierowy ręcznik aby odsączyć olej. Po chwili na każdym plastrze ułóż pokrojone suszone pomidory i oscypki, posyp orzechami, oregano, dopraw pieprzem grubomielonym i zawiń w ruloniki. Włóż je do płytkiej miseczki lub naczynia żaroodpornego, posyp resztą orzechów i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 8-10 minut.

  1 comment for “Bakłażan z suszonymi pomidorami i oscypkiem

  1. 23 września 2016 o 19:00

    Brzmi pysznie! Wrzucam w ulubione do wykorzystania na kiedyś, bo i bakłażany i suszone pomidory uwielbiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *