Chow mein z kurczakiem i warzywami chińskimi

Moja propozycja chińszczyzny takiej trochę po polsku (wersja light ;-)) ale LUBIĘ TO!!!

m3

paczka makaronu chow mein
paczka warzyw po chińsku
2 piersi z kurczaka
4 łyżki oleju
sos teriyaki-gęsty
sos sojowy
grzyby mun
imbir
kurkuma
curry
pieprz cayenne
pieprz kolorowy
świeża kolendra

Piersi z kurczaka umyjcie i oczyścicie z błonek, pokrójcie w paski. Włóżcie je do miski, następnie dodajcie łyżkę sosu teriyaki, łyżkę sosu sojowego oraz posiekaną kolendrę – wymieszajcie i odstawcie na pół godzinki. Grzyby mun zamoczcie w wodzie na około 15 minut. Makaron ugotujcie w posolonym wrzątku około 3 minuty i odcedzicie.
Na dużą patelnię wlejcie 2 łyżki oleju i wrzućcie warzywa –podsmażcie. Na drugiej patelni podsmażcie kurczaka. Gdy warzywa będą lekko chrupiące przełóżcie kurczaka z drugiej patelni, dodajcie odsączone i pokrojone grzyby, łyżkę sosu teriyaki, sosu sojowego, szczyptę pieprzu, pieprz cayenne wg upodobań, imbir, kurkumę, curry i posiekaną kolendrę. Na koniec dodajcie makaron, wymieszajcie wszystko i podsmażcie jeszcze chwilkę.

Możecie jak ja, dodać parę krewetek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *