Papryka faszerowana białą kiełbasą

papryki1

6 średnich czerwonych papryk
1-2 torebki kaszy owsianej (lub inną jaką lubicie)
0,5 kg surowej białej kiełbasy
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżka majeranku
pieprz
sól
olej rzepakowy

Papryki umyjcie, przekrójcie na pół, następnie oczyśćcie z nasion i natrzyjcie środek solą oraz pieprzem.
Ugotujcie kaszę lecz krócej (mniej więcej o 5 minut), niż czas określony na opakowaniu. Z surowej białej kiełbasy zdejmijcie skórkę, włóżcie do miski razem z ostygniętą już kaszą, posiekaną cebulą, przeciśniętym czosnkiem oraz przyprawami. Wymieszajcie wszystko bardzo dokładnie.
Do każdej połówki papryki włóżcie farsz i ułóżcie w naczyniu żaroodpornym, wcześniej posmarowanym olejem.
Pieczcie je około 40 minut w 180 stopniach.
Moje papryczki polałam sosem beszamelowym, bardzo go lubię, a poza tym uważam, że smakują z nim lepiej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *