Tagliatelle z tuńczykiem i sosem cytrynowym

Dziś Światowy Dzień Makaronu!!! jak tu go nie zrobić? Mam nadzieje, że ten przepis przypadnie Wam do gustu;-)

tagiatelle

Makaron tagliatelle
1 puszka tuńczyka w sosie własnym

Sos cytrynowy

3 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki śmietany
1 żółtko
1/2 szklanki bulionu drobiowego (z połowy kostki rosołowej)
1/2 cytryny
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
oregano

W małym garnku (rondelku) roztopcie masło, wsypcie mąkę i mieszajcie do momentu, aż powstanie zasmażka (około 2 minut).Następnie wlejcie bulion – pamiętajcie aby cały czas mieszać, bo inaczej powstaną grudki. Śmietanę wymieszajcie z żółtkiem i wlejcie do garnka. Wszystkie składniki połączcie gotując jeszcze około 1 minuty. Zdejmijcie garnek z ognia i wyciśnijcie do niego pół cytryny (uważajcie aby nie wpadły Wam pestki).Doprawcie sos pieprzem,solą,gałką muszkatołową,oreganem i cukrem. Podgrzejcie wszystko na małym ogniu jeszcze 1 minutę – ciągle mieszając.

Na ugotowane tagliatelle połóżcie tuńczyka – polejcie wszystko sosem cytrynowym, na sam koniec zetrzyjcie skórkę z cytryny i smacznego!

  1 comment for “Tagliatelle z tuńczykiem i sosem cytrynowym

  1. 3 listopada 2016 o 10:08

    Fajny wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *