Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej

U mnie w domu filety z kurczaka to numer „1″, ale ileż można jeść je w formie smażonych w panierce. Dlatego dziś mam dla Was taką propozycję na niedzielny obiadek.
Co Wy na to ?

1

4 średnie filety z kurczaka
szynka parmeńska
passata pomidorowa
pomidorki koktajlowe (lub kiściowe)
czosnek
2 cebule dymki
bazylia (świeża lub suszona)
1 łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki cukru
sól
pieprz

Sos pomidorowy
Passatę pomidorową wlejcie do blendera, dodajcie 3 ząbki czosnku, cukier, bazylię, oregano, sól i pieprz –zblendujcie.

Piersi z kurczaka przyprawcie świeżo zmielonym pieprzem i delikatnie oprószcie solą (delikatnie dlatego, że szynka jest już słona), a następnie owińcie kurczaka w szynkę parmeńską.
Sos pomidorowy wlejcie do naczynia (w którym będziecie zapiekać mięso) – ułóżcie na nim filety. Na górę połóżcie pomidorki koktajlowe, cebulę dymkę i przekrojony na pół czosnek, oprószcie wszystko jeszcze świeżo zmielonym pieprzem.
Pieczcie około 45 minut w 190 stopniach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *