Zupa cebulowa – raz

Zupa cebulowa-raz to znaczy „mój pierwszy raz” i powiem Wam …jak dla mnie pycha.

c2

1 litr wywaru warzywnego (lub mięsnego)
4 średnie cebule
3 ząbki czosnku
50 ml brandy
50 g masła
1 bagietka
150 g żółtego sera
1 łyżka majeranku
½ łyżeczki kminku mielonego
sól
pieprz

Na patelni podsmażcie na maśle czosnek i pokrojoną w plasterki cebulę – doprawcie solą i pieprzem.
Do gotującego się wywaru wlejcie brandy, dodajcie zeszkloną cebulę, majeranek, kminek – doprawcie solą i pieprzem. Gotujcie przez około 10 minut.
Bagietkę pokrójcie na kromeczki – każdą z nich posypcie startym żółtym serem i majerankiem. Zapieczcie je w piekarniku, aż ser się rozpuści, a grzanki się zarumienią.
Nalejcie zupę do miseczki lub talerza, na górę połóżcie po dwie grzaneczki i życzę Wam smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *