Cukinia faszerowana boczniakami, serem fetą z sosem jogurtowo – pietruszkowym

cukinia2

• 1 cukinia
• 4 boczniaki
• 1 cebula
• ½ kostki sera feta
• 3 łodygi selera naciowego
• 2 łyżki oleju
• garść orzechów nerkowca (posiekanych)

Sos jogurtowo – pietruszkowy
• szklanka jogurtu naturalnego
• zielona pietruszka
• 1 łyżka octu winnego
• pieprz cytrynowy
• sól
Jogurt wymieszaj z posiekaną pietruszką, octem winnym solą i pieprzem.

Cukinię umyj, przekrój na pół, następnie łyżeczką wydrąż miąższ, dopraw solą i pieprzem.
Pokrój grzyby i cebulę – podsmaż na patelni, dodaj posiekany seler naciowy, dodaj szczyptę soli i pieprzu – smaż jeszcze chwilkę.
Farszem wypełnij wgłębienia w cukinii, posyp fetą (pokrojoną w kostkę) i zapiecz w 190 -200 stopniach C około 30-40 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika polej cukinię sosem i posyp posiekanymi orzechami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *