Kurczak po tajsku

1b

2 filety z kurczaka
1,5 szklanki ryżu jaśminowego
160 ml mleka kokosowego
2 łyżki pasty z zielonego curry
20 g grzybów mun
40 g pędów z bambusa
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki sosu słodko – pikantny Tao Tao
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka oleju
pół pomarańczy
sól

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania.
Grzyby mun zamocz w ciepłej wodzie, po 15 minutach – odcedź.

Na dużej patelni podsmaż pokrojone w paski filety z kurczaka. Następnie dodaj do kurczaka grzyby mun, zieloną pastę curry, pędy bambusa, dodaj też sos sojowy i łyżkę octu ryżowego. Mieszając połącz wszystkie te składniki i gotuj około 10 minut. Po upływie tego czasu wlej mleko kokosowe i wymieszaj. Na koniec dodaj ugotowany wcześniej ryż i 2 łyżeczki sosu słodko – pikantnego Tao Tao (jeśli będzie taka konieczność – dodaj szczyptę soli). Delikatnie wymieszaj wszystko, skrop sokiem z połówki pomarańczy i gotuj jeszcze około 10 minut. GOTOWE :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *