Polędwiczka a la Wellington

2

1 polędwiczka wieprzowa
250 g grzybów portobello
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
1 opakowanie szynki schwarzwaldzkiej
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżeczki ostrej musztardy
sól
pieprz
1 żółtko

Masa grzybowa : grzyby, cebulę i czosnek posiekaj w blenderze, następnie podsmaż krótko na maśle, dodając odrobinę soli i pieprzu.

Polędwiczkę umyj, usuń zbędne błony, natrzyj delikatnie solą i pieprzem. Następnie obsmaż ją z każdej strony na mocno rozgrzanej oliwie (ok. 2 minut z każdej strony). Ściągnij z patelni – odstaw by ostygła.
Rozłóż folię spożywczą i ułóż na niej plastry szynki schwarzwaldzkiej, następnie posmaruj szynkę masą grzybową. Wystudzoną polędwiczkę natrzyj ostrą musztardą i połóż ją na środek masy grzybowej. Za pomocą foli zwiń ciasno tworząc roladkę –odstaw do lodówki na pół godzinki.

Po upływie tego czasu wyjmij polędwiczkę z lodówki i zdejmij z niej folię. Połóż ją na środek ciasta francuskiego – zawiń. Na koniec posmaruj ciasto roztrzepanym żółtkiem.
Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika – piecz około 30 minut. Wyjmij z piekarnia i odstaw jeszcze na 8 minut oby „odpoczęła”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *