Szczupak faszerowany

szczupak

1 świeży wypatroszony szczupak
2 łyżki masła
3 jajka ugotowane na twardo
natka pietruszki
1 mała cebula
cytryna
sól
pieprz cytrynowy
chili szczypta
gałązka rozmarynu
3 ząbki czosnku

Szczupaka umyj, usuń łuski. Natrzyj solą, pieprzem (wewnątrz także), włóż do środka 3 plasterki cytryny. Zawiń w folię i odstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).

Farsz: jajka, cebulę, natkę pietruszki posiekaj w benderze. Dodaj chili, startą skórkę z cytryny, sól i pieprz (do smaku) – połącz wszystkie składniki.

Wyciągnij rybę z lodówki, nadziej farszem. Szczupaka z wierzchu posyp solą i pieprzem, połóż plasterki cytryny, ząbki czosnku, gałązkę rozmarynu oraz masło – zawiń w folię.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut, po tym czasie rozwiń z foli i piecz jeszcze 15 minut do momentu, aż skóra się zarumieni.

Nawigacja po wpisie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *