PASZTET a`la GARNEK

pasztet 1

• 3 gęsie piersi
• 1 kg wołowiny (bez kości)
• 2 średnie golonki
• 50 dag wątróbki drobiowej
• 50 dag świeżego boczku
• 5 jaj
• 3 cebule
• 3 czerstwe bułki
• 4 liście laurowe
• kilka ziaren ziela angielskiego
• pół kostki margaryny
• 10-15 dag orzeszków pistacjowych
• łyżka pieprzu zielonego w ziarnach
• gałka muszkatołowa
• imbir
• sproszkowana papryka słodka
• pieprz
• sól

Grzyby namocz, najlepiej na całą noc – przepłukaj i przecedź.
Mięso ugotuj do miękkości z jarzynami,liściem laurowymi i zielem angielskim. Gotowanie mięsa zacznij do piersi gęsich, wołowiny, potem dodaj wieprzowinę, a na samym końcu wątróbkę (na około 3 minuty). Gdy mięso będzie już miękkie wyjmij je i ostudź.
Do wywaru włóż bułki – namocz je, a następnie odciśnij.
Powyższe składniki zmiel 2 razy.
Następnie połącz powstałą masę z 2 szklankami wywaru i wyrabiaj dodając kolejno: jajka, roztopioną margarynę ,obrane orzeszki pistacjowe i całe ziarenka zielonego pieprzu. Pasztet należy bardzo dokładnie wyrobić. Przypraw do smaku solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową i imbirem.
Przełóż do blaszki posmarowanej wcześniej margaryną i posypaną bułką tartą. Pasztet należy piec około 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *