Rolada schabowa z wędzonym boczkiem i sosem kurkowym

111

• 1,5 – 2 kg schabu bez kości,
• 8 dużych plastrów wędzonego boczku,
• musztarda angielska (lub inna ostra),
• 2 ząbki czosnku,
• majeranek,
• sol,
• pieprz
• 2 łyżki oleju
Schab umyj i osusz.Rozetnij go tak, aby powstał duży prostokątny płat, lekko go rozbij. Mięso natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posmaruj musztardą i oprósz delikatnie solą i pieprzem. Następnie ułóż na nim boczek tak, aby plastry stykały się ze sobą. Zwiń mięso ciasno w roladę i zwiąż sznurkiem, posyp majerankiem. Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż roladę z każdej strony. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego – piecz w temperaturze 190 stopni około 1,5 godzinki. Przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez około 10 minut do momentu, aż mięsko się zarumieni. Pamiętaj, aby przed podaniem zdjąć sznurek, którym związana była rolada podczas pieczenia ;-)

SOS KURKOWY
• 250 g mrożonych kurek
• 1 duża cebula
• łyżka masła
• 50 ml śmietany 18 %
• łyżka octu winnego lub soku z cytryny
• koperek
• sól
• pieprz

Podsmaż na masełku cebulę posiekaną w drobną kosteczkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebulka się zeszkli dodaj szklankę sosu, który powstał podczas pieczenia rolady, następnie dodaj śmietanę, ocet winny oraz przypraw do smaku solą i pieprzem. Połącz wszystko ze sobą. Na koniec dodaj posiekany koperek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *