Smażony dorsz z puree z zielonego groszku

d1

• filet świeżego dorsza
• mielony pieprz
• sól
• pół cytryny (soku)
• olej do smażenia

Filety opłucz i dokładnie osusz. Następnie dopraw dorsza solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Rozgrzej patelnię z olejem i smaż rybę na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Usmażoną rybę odłóż na ręcznik papierowy.

Puree z zielonego groszku

• 200 g mrożonego zielonego groszku
• 100 ml bulionu (lub pół kostki rosołowej)
• 50 ml wody
• 2 łyżki śmietany 18%
• 2 -3 łyżeczki soku z cytryny
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżeczki suszonego tymianku
• pieprz
Groszek ugotuj w małej ilości wody oraz bulionu. Po około 7-8 minutach odcedź i ostudź. Dodaj obrany czosnek, śmietanę, sok z cytryny, tymianek i pieprz – zblenduj na gładką masę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *