Gulasz pod ciastem francuskim

5

200 g polędwicy wołowej
2 łyżki oleju
3 papryki czerwone
2 papryki zielone
1 papryka żółta
1 duża cebula
4 ziemniaki
50 g podgrzybków
2 szklanki passaty pomidorowej (lub puszka pomidorów w puszce)
1 kostka bulionu wołowego
4 lisic laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki wędzonej
½ lub 1 łyżeczka papryki ostrej
½ łyżeczki cząbru
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
3 łyżki octu winnego
sól i pieprz grubomielony do smaku
ciasto francuskie

Garnek zalej do połowy wodą i zagotuj. Wrzuć do gotującej się wody kostkę bulionu wołowego, ziele angielskie i liście laurowe. Wołowinę pokój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do garnka. Duś pod przykryciem na małym ogniu około godzinki (aż wołowinka będzie miękka). W tym czasie papryki przekrój na pół i włóż do piekarnika na około 30 minut, piecz je w temperaturze 180-190 stopniach. Gdy ostygną obierz je ze skórki. Ziemniaki i papryki pokrój w kostkę, posiekaj grzyby – dodaj to wszytko do garnka. Dorzucić resztę ziół, passatę pomidorową (lub pomidory w puszce) i ocet winny. Duś wszystko przez około 40 minut.

Wlej gulasz do miseczki żaroodpornej, połóż na górę ciasto francuskie i zapiecz w piekarniku do momentu, aż ciasto się zarumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *