Golonka w piwie

22

1 duża golonka
1 marchew
1 pietruszka
1 mały seler (korzeń)
2 cebule
1 piwo ( 0,5 l)
5 ziarenek czarnego pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
majeranek
sól
pieprz

Golonkę umyj i oczyść. Warzywa pokrój w mniejsze kawałki. Do dużego garnka włóż golonkę, warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach. Wlej wodę (tak aby przykryła golonkę) i gotuj w wywarze przez około 1,5 godziny.
Po upływie tego czasu wyjmij golonkę z garnka i przełóż do żaroodpornego naczynia. Dodaj 2 szklanki wywaru (z garnka), dolej 1/3 piwa i dodaj połówki czosnku.
Piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 – 190 stopni przez około 2 godziny.
Następnie przygotuj glazurę :do szklanki wlej resztę piwa, dodaj miód i wymieszaj dokładnie. Zdejmij pokrywkę, polej golonkę przygotowaną glazurą i piecz jeszcze przez ok. 15 minut tak, żeby mięso było chrupiące i rumiane.

  1 comment for “Golonka w piwie

  1. 5 lutego 2017 o 09:51

    Świetnie wygląda!
    Ja zapraszam do mnie http://www.pyszny-obiad.blog.pl. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *