Sajgonki

sajgonki

• papier ryżowy
• 200 g mięsa mielonego
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 opakowania warzyw do potraw chińskich
• 3 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki sosu teriyaki
• 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
• ½ łyżeczki imbiru
• 1 łyżeczka czarnego sezamu
• olej do smażenia

Na rozgrzaną patelnię dodaj mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek- podsmaż. W dalszej kolejności dodaj na patelnię warzywa do potraw chińskich, sos sojowy, sos teriyaki i przyprawy.Smaż wszystko jeszcze przez około 15 minut. Następnie ostudź farsz.
Arkusz papieru ryżowego (każdy oddzielnie) zanurz na moment w ciepłej wodzie do momentu, aż zmięknie. Następnie wyjmij go np. na deskę – nałóż farsz. Zawiń w niewielki rulonik. Gotowe sajgonki pozostaw chwile do momentu wyschnięcia papieru ryżowego.Smaż krótko w głębokim gorącym oleju.
Dodatkowe sosy z jakimi super smakują sajgonki: słodko- kwaśny lub sos do suchsi.

  1 comment for “Sajgonki

  1. ~darecki1968
    13 października 2017 o 12:25

    Jutro mam nadzieje zrobić kilkanaście. Mięso drobiowe z udek kurczaka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *