Przegrzebki z musem kolendrowo – pietruszkowym i chipsem z parmezanu

Przegrzebki czyli inaczej małże św. Jakuba …. od jakiegoś czasu przymierzałam się do ICH przygotowania. Moja przygoda po kuchni zaczęła się od programów Gordona Ramsaya, który z czasem stawał się dla mnie pewnego rodzaju „guru”. Jego talent, poczucie smaku i estetyki, to wielki talent, czy też powołanie. Przegrzebki – jedno z popisowych dań Gordona, dlatego dziś chciałam Wam zaprezentować moją własną wersję tego „cuda”.
Fajnie, że są tacy ludzie (jak dla mnie ON) kto sprawi, że zaczynasz wierzyć w siebie i być może pozbawiasz się kompleksów…

przegrzebki 1

• przegrzebki
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• sok z cytryny
Rozgrzej na patelni olej, a następnie włóż przegrzebki – smaż (bez przykrycia) najwyżej 1,5 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i skrop delikatnie sokiem z cytryny.

Mus kolendrowo – pietruszkowy

• pęczek pietruszki
• pęczek kolendry
• 1 ząbek czosnku
• sól
• pieprz
• 1 łyżeczki sok z cytryny
• 1 łyżeczka octu winnego

Zblenduj: liście pietruszki, kolendry, czosnek, sok z cytryny, ocet winny i przyprawy. Zblendowany mus przetrzyj przez sitko.

Chips z parmezanu
• stary parmezan
• papier do pieczenia

Rozgrzej małą patelnię i połóż na niej kawałek papieru do pieczenia. Następnie wsyp parmezan kształtując koło. Przykryj górę chipsa kolejnym kawałkiem papieru do pieczenia – dociśnij. Po ok. 2 minutach przewróć chipsa na drugą stronę i podsmaż jeszcze chwilkę. Poczekaj, aż wystygnie, wtedy dopiero ściągnij do z papieru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *