Warstwowa sałatka śledziowa z pieczonym burakiem

śledzik 1

• 1 filet śledziowy matias
• 1 burak
• 1 ogórek kiszony
• 2 jajka ugotowane na twardo
• 1 łyżka majonezu
• pieprz grubo mielony
(składniki na jedną porcję)

Filet zamocz na 2 godziny w wodzie, następnie osusz papierowym ręcznikiem. Buraka umyj, obierz, posyp delikatnie solą, pieprzem i zawiń w folię aluminiową. Piecz ok. 1 godzinę w 200 stopniach. Przed wyjęciem go z piekarnika sprawdź patyczkiem lub ostrym nożem czy jest wystarczająco miękki – ostudź. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach osobno buraka i ogórka. Jajka obierz, żółtka pokrusz, a białka posiekaj w drobną kostkę, dodaj 1 łyżkę majonezu i szczyptę grubo mielonego pieprzu – wymieszaj. Śledzika pokrój w dużą kostkę.
Warstwy ułóż w kolejności: białko, burak, śledzik, ogórek, na górę pokruszone żółtko.
Nie konieczne jest ułożenie warstwowe tej sałatki – możesz wymieszać wszystko dodając dodatkowo majonez.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *