Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

sledzie1

• 4 filety śledziowe
• 2-3 łyżki suszonych pomidorów z zalewy
• 1 łyżeczka pesto pomidorowego
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 50 ml zalewy z suszonych pomidorów
• ½ łyżeczki miodu
• 1 cebula
• 50 g orzechów włoskich
• suszone oregano
• 100 ml oleju
• pieprz

Zalewa do cebuli : 1,5 szklanki wody, 1 łyżka octu, 1 łyżeczka cukru, liść laurowy, 4 ziela angielskie.

Śledzie zamocz w wodzie na około 1 godzinkę, następnie osusz je papierowym ręcznikiem i pokrój w dzwonki.
Przygotuj zalewę do cebuli – wlej ją do rondelka i doprowadź do wrzenia – odstaw. Następnie wrzuć do niej pokrojoną w piórka cebulę – po 10 minutach odcedź.
Do miski wlej olej, zalewę z suszonych pomidorów, dodaj pesto, suszone pomidory, ocet balsamiczny, miód, oregano, pieprz, orzechy – wymieszaj wszystko. Na koniec dodaj śledzie i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *