Kolorowy makaron z pieczonym łososiem i bazyliowym pesto

makaron3

• opakowanie kolorowego makaronu tagliatelle
• 150 g filetu z łososia
• 3 plastry wędzonego sera
• 1 mała cebula
• 1/2 limonki
• 2 łyżki octu winnego
• 100 g masła

Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu.

Filet z łososia opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z limonki.Zawiń go szczelnie w folię aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na około 1 godzinkę. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni i piecz łososia (w folii) około 20 minut.
Masło rozpuść na patelni i podsmaż na nim pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.Gdy cebulka się zarumieni wlej ocet winni i dodaj pesto – wymieszaj.

Bazyliowe pesto
• garść świeżych liści bazylii
• 2 łyżki orzeszków pinii
• 1 mały ząbek czosnku
• 10 g tartego parmezanu
• 50 ml oliwy z oliwek
• szczyptę pieprzu cayenne
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Orzeszki pinii delikatnie upraż na suchej patelni. Następnie wszystkie składniki utrzyj w moździerzu lub zmiksuj blenderem na bardzo małe drobinki. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Na pesto ułóż makaron formując gniazda. Między każdym gniazdkiem zwiń wędzony ser. Następnie połóż plater pieczonego łososia. Polej wszystko resztą pesto i życzę Wam smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *