Indyk pod ziemniaczanym puree

indyk3

• 0,5 kg filetu z indyka
• tymianek
• pieprz
• sól
• 1 kg ziemniaków
• 100 g masła
• szczypta gałki muszkatołowej
• 50 g masła
• 100 ml mleka
• wędzona papryka
• puszka pomidorów
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• szczyptę pieprz cayenne
• świeża bazylia
• olej rzepakowy

1. Obrane ziemniaki włóż do garnka z zimną, osoloną wodą i ugotuj. Odcedź je, gdy będą jeszcze gorące. Następnie przeciśnij ziemniaki przez praskę.Przełóż puree do suchego garnka i delikatnie odparuj, dodaj masło, dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotuj mleko i wlej do ziemniaków, następnie energicznie wymieszaj.

2. Filet z indyka pokrój w paski, oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Podsmaż na patelni z obu stron na odrobinie oleju.

3. Sos pomidorowy: cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Do miseczki przelej pomidory z puszki, dodaj podsmażoną cebulę, posiekane 2 ząbki czosnku, pieprz cayenne i świeżą bazylię – wymieszaj.

Na spód naczynia żaroodpornego wlej sos pomidorowy, na im ułóż plasterki indyka i przykryj puree ziemniaczanym posypując go odrobiną papryki wędzonej.
Piecz około 30 minut w 190 stopniach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *