Sałatka z cukrowym groszkiem i pomarańczowym winegretem

groszek1

• 200 g groszku cukrowego
• 1 opakowanie „mix sałat”
• 1 gruszka
• 1 awokado
• 1 czerwona cebula
• 100 g masła
• sól
• pieprz
Na patelni rozpuść masło, następnie dodaj umyty groszek, dopraw solą i pieprzem. Smaż około 10 minut ( pamiętaj aby groszek nie stracił swojej chrupkości).
Gruszkę zetrzyj na tarce (na grubych oczkach). Cebulę pokrój w krążki, natomiast awokado w kostkę.

Pomarańczowy winegret
• 50 ml soku ze świeżej pomarańczy
• 4 łyżki oliwy extra vergine
• 2 łyżeczki octu winnego
• szczypta soli morskiej
• szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wszystkie składniki wlej do małego słoiczka, dodaj sól, pieprz –zakręć słoik i dokładnie „szejkuj” do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Na talerzu ułóż: mix sałat, cebulę, groszek cukrowy, gruszkę,a na koniec awokado. Wszystko polej pomarańczowym winegretem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *