Zuppa di frutti di mare

la zuppa1

• 400 ml wody
• 200 g mrożonych krewetek
• 8 sztuk przegrzebek
• 200 g małż
• 1 łyżeczka bulionu krewetkowego
• 2 ząbki czosnku
• pół pęczka natki pietruszki
• pół pęczka kolendry
• 1/2 papryczki chili
• 2 pomidory + 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 100 ml białego wytrawnego wina
• olej
• pieprz
• sól
• bagietka

Na patelnię wlej olej, dodaj obrany i posiekany czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Smaż na małym ogniu przez około 2-3 minut cały czas mieszając. Dodaj owoce morza i podsmaż wszystko jeszcze przez 5 minut.
W międzyczasie zagotuj w garnku wodę, dodaj bulion krewetkowy, obrane i pokrojone w kosteczkę pomidory. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wlej wino – gotuj przez kolejne 10 minut.
Dodaj do garnka wszystkie składniki podsmażone na patelni, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i gotuj wszystko na większym ogniu przez ok. 5 minut – najlepiej do momentu, aż zupa zgęstnieje.
Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i kolendrę. Podawaj z grzankami.

UWAGA: Wszystkie nieotwarte małże wyrzuć

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *