Żurek Wielkanocny

 

zurek

Zakwas na domowy żur:

  • 0,5 szklanki mąki żytniej
  • 0,5 litra woda przegotowanej
  • skórka z chleba razowego

Mąkę wymieszaj z odrobiną przegotowanej wody w ceramicznym naczyniu (lub szklanym). Następnie dodaj resztę wody i wymieszaj. Na koniec dodaj skórkę z chleba. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 4 dni. Zakwas powinien mieć kwaśny smak jak i zapach (ale nie może być spleśniały ! ).

 

ŻUREK

  • 0,5 litra żuru (domowego lub gotowego)
  • 1,5 litra rosołu lub bulionu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziele angielskie
  • czarny pieprz
  • sól (do smaku)
  • majeranek
  • 100 ml  śmietany

Do garnka wlej bulion, dodaj czosnek, chrzan, ziele angielskie, lisice laurowe, pieprz i sól –zagotuj. Po chwili wlej żur, następnie dodaj stopniowo śmietanę , a na koniec dopraw dużą ilością majeranku.

  • 0,5 kg białej kiełbasy surowej
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Białą kiełbasę obierz ze skórki i rozłóż mięso równomiernie na foli spożywczej w kształt prostokąta o grubości 2 cm. Na środku połóż obrane jajka i zawiń w tzw. roladę. Owiń szczelnie w folię spożywczą naszą roladę. Zagotuj wodę w dużym garnku, włóż roladę w takiej formie (cała musi być zanurzona) i gotuj przez około 20 minut. Po upływie tego czasu wyciągnij ją z wody, poczekaj do jej ostygnięcia i dopiero ściągnij folię – pokrój.

Jeśli planujesz podać żurek w chlebku pamiętaj, aby uniknąć przeciekania, należy posmarować jego środek białkiem i zapiec go (około 10 minut) w piekarniku w temp.190 stopni.

Nawigacja po wpisie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *