Szafranowe purée z kalafiora z leszczem panierowanym w krakersach

purre

  • 1 kalafior
  • 30 g masła (rozpuszczonego)
  • 3 łyżki mleka
  • 100 ml śmietany 18%
  • szczypta szafranu
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 filety z leszcza (bądź innej ryby)
  • 1 cytryna
  • paczka krakersów
  • jajko
  • olej do smażenia

Do garnka wlej wodę, dodaj 2 łyżeczki soli, następnie włóż kalafiora podzielonego na małe różyczki. Gotuj przez około 10 minut (do miękkości). Odcedź i przełóż do miski lub innego naczynia. Dodaj roztopione masło, mleko, śmietanę, na koniec dopraw solą oraz pieprzem –  zmiksuj na purée.

Filety opłucz, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Następnie zanurz filety najpierw w miseczce z rozbełtanym jajkiem, później obtocz w skruszonych (najlepiej w blenderze) krakersach. Smaż rybę na patelni na złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *