Focaccia z zielonymi oliwkami i rozmarynowo – czosnkową oliwą

Dziś kochani znowu coś z mojej ulubionej kuchni czyli włoskiej. Focaccia z oliwą.Super przekąska, myślę, że na każdą okazję. Napewno sprawdzi się na spotkanie z przyjaciółmi. Focaccia z zielonymi oliwkami to moja propozycja, tak naprawdę możecie zrobić ją ze swoimi ulubionymi dodatkami np. suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami, samymi ziołami.Pamiętajcie jednak, aby nie przesadzić z dodatkami, bo zrobicie z focacci – pizze. Smacznego !!!

focacia                                                                                                                     

  • 250 g mąki
  • 100 ml ciepłej wody
  • 50 ml mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 ml oliwa z oliwek
  • zielone oliwki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szalotki
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • rozmaryn, tymianek lub oregano (dowolnie)

Oliwa rozmarynowo – czosnkową

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • rozmaryn

Do małego słoiczka wlej oliwę z oliwek, dodaj czosnek, rozmaryn – wymieszaj i odstaw.

Drożdże rozpuść w 2 łyżkach ciepłego mleka, dodaj 1 łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw na około 30 minut.

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, wlej resztę mleka, wodę, sól – wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie elastyczne, następnie odstaw je w ciepłe miejsce na około 1 godzinkę.

Szalotkę podsmaż na łyżce oleju i ostudź.

Blaszkę do pieczenia posmaruj oliwą i wyłóż równomiernie na nią ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Piekarnik nagrzej do 220°C.

Ciasto nakuj patyczkiem, posyp ziołami, włóż w ciasto oliwki, posyp podsmażoną szalotką, a  na koniec posyp solą morską. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 – 30 minut na złoty kolor. Focaccię podaj z naszą rozmarynowo – czosnkową oliwą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *