Stek z zielonym pęczakiem

stek1

  • 2 steki (po ok. 150 g) z polędwicy wołowej lub ligawy
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Steki wyjmij z lodówki przynajmniej na 30 minut przed planowanym smażeniem. Mięso przypraw solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię (patelnia musi być naprawdę bardzo gorąca). Smaż steki bez dodawania tłuszczu w zależności jaki stopień wysmażenia lubisz:

  • stopień wysmażenia rare – smaż po 1-2 min. z każdej strony.
  • stopień wysmażenia medium rare po ok. 2-3 min. z każdej strony.
  • stopień wysmażenia medium ok. 3-5 min. z każdej strony
  • stopień wysmażenia medium well done – ok. 6-8 min. z każdej strony i dłużej .

Usmażone steki odłóż na talerz, dodaj na górę łyżkę masła i przykryj folią aluminiową na ok. 4 minuty. W ten sposób dajemy im odpocząć ;-)

 

Zielony pęczak

  • 2 woreczki kaszy pęczak
  • 2 pęczki świeżej natki pietruszki
  • garść świeżej kolendry
  • 1 łyżka sera mascarpone
  • 1 łyżka octu winnego
  • ½ łyżeczki miodu
  • sól
  • pieprz

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania. Zblenduj pietruszkę z kolendrą i serkiem mascarpone. Dodaj ocet winny, miód, dopraw solą i pieprzem – wymieszaj i połącz dokładnie z kaszą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *