Gołąbki z sosem pomidorowym i tymiankiem

Dziś klasyka – domowe gołąbki  :-D

gołąbki

1 biała kapusta

300 g ryżu

800 g mielonej łopatki wieprzowej

2 średnie cebule

2 jajka

1 łyżka oleju

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka suszonego majeranku

sól

pieprz

  1. Wytnij głąb ze środka kapusty, następnie włóż kapustę do dużego garnka zalanego osoloną wodą. Gotuj przez około 10 -15 minut. Wyjmij kapustę z garnka, ostudzić i oddziel liście.
  2. Ryż ugotuj „al dente” około 10 minut – ostudź.
  3. Cebulę obierz, posiekaj i delikatnie podsmaż na oleju.
  4. Mięso włóż do dużej miski, dodaj ryż, podsmażoną cebulkę, jajka, zioła, przypraw solą i pieprzem do smaku – wymieszaj bardzo dokładnie (najlepiej dłonią).
  5. Nałóż porcje mięsnego farszu na liść kapusty i zawiń (jak krokiety)
  6. Na dno dużego garnka połóż kilka liści kapusty. Gołąbki układaj jeden obok drugiego bardzo ciasno i zalej wodą (¼ garnka). Duś je pod przykryciem przez 50 – 60 minut (aż kapusta będzie miękka).

Sos pomidorowy

250 ml bulionu mięsno-jarzynowego lub drobiowego

500 g passaty pomidorowej

1 łyżka mąki

2 łyżki gęstej śmietany

tymianek

pieprz

sól

  1. W rondelku zagotuj bulion, wlej passatę pomidorową i gotuj na małym ogniu.
  2. Mąkę wymieszaj ze śmietaną i  kilkoma łyżkami zimnej wody- wlej do rondelka i zagotuj.
  3. Dodaj tymianek oraz pieprz i sól do smaku.

Gotowe gołąbki polej sosem i posyp tymiankiem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *