Szparagi z musem kasztanowo- szałwiowym z dodatkiem mango

szparagiA

 

  • zielone szparagi
  • 2 łyżki masła
  • 300 g jadalnych kasztanów z zalewy
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka suszonej szałwii
  • ½  mango
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Szparagi umyj i odłam ich twarde końce. Łodygi w części najgrubszej obierz najlepiej obieraczką do warzyw. Następnie  zagotuj wodę w dużym garnku z dodatkiem soli oraz cukru. Gotuj szparagi przez około 6- 8 minuty pod przykryciem. Szparagi podaj z roztopionym masełkiem.

Mus kasztanowo – szałwiowy z mango

Odcedź kasztany z zalewy i wsyp do blendera. Dodaj śmietanę, szałwię, mango, ocet balsamiczny, czosnek, dopraw solą, pieprzem i zblenduj wszystko na jednolity mus.

 

  4 comments for “Szparagi z musem kasztanowo- szałwiowym z dodatkiem mango

  1. ~Andżyj
    28 kwietnia 2017 o 23:00

    Zbieramy kasztany,
    robimy w nich dziurki,
    a wtedy je można
    nawlekać na sznurki.
    Tak robi się lejce,
    naszyjnik z korali.
    Kasztany, kasztany
    będziemy zbierali. PYSZNE :)

    • agastolarska
      29 kwietnia 2017 o 08:13

      Adi (Andżyj)… co za poezja ;-P

  2. 28 kwietnia 2017 o 23:15

    Super przepis :) akurat sezon na szparagi się zaczyna! :)

    • agastolarska
      29 kwietnia 2017 o 08:14

      Bardzo dziękuję :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *