Polędwiczka zapiekana w kaszy gryczanej

pol 1

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 duża cebule
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

 1. Do małej miseczki dodaj musztardę,ocet balsamiczny, czosnek przeciśnięty przez praskę,  1 łyżeczkę  majeranku, 1 łyżeczkę estragonu, szczyptę pieprzu – połącz dokładnie wszystkie te składniki i taką marynatą natrzyj polędwiczkę. Odstaw w chłodne miejsce na około godzinę.

2. Po upływie tego czasu pokrój ją na 1,5 cm plastry, dopraw jedynie odrobiną soli i pieprzu.

3. Rozgrzej patelnię i podsmaż polędwiczki z obu stron na odrobinie oliwy.

4. Kaszę ugotuj o 5 minut krócej, niż zaleca producent na opakowaniu, następnie odcedź.

5. Na patelni zeszklij (na oliwie) cebulę pokrojoną w grubą kostkę, dodaj 1 łyżeczkę suszonego majeranku i wymieszaj z ugotowaną kaszą.

6. Kaszę wsyp do połowy naczynia żaroodpornego, następnie ułóż na niej polędwiczki, na górę znowu wsyp kaszę.

7.Zamknij naczynie pokrywką lub zawiń w folię aluminiową i piecz ją około 20 minut w 190 stopniach C. Po upływie 20 minut zdejmij pokrywkę/ folię i zapiekaj jeszcze 10 minu

  2 comments for “Polędwiczka zapiekana w kaszy gryczanej

  1. 6 maja 2017 o 18:51

    Nie miałem pomysłu na obiad, i akurat dziś przypadkiem natrafiłem na ten przepis. Fajna sprawa, wszystkim smakowało, acz trochę za suche to danie. Brakuje jakiegoś sosu. Doprawiliśmy sobie musztardą.
    Jeśli nie sos, to po prostu jakaś sałatka/surówka.
    Polecam! :)

    • agastolarska
      7 maja 2017 o 08:45

      Jak najbardziej się zgadzam, sos grzybowy byłby do tego idealny!:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *