Falafele z migdałowym kuskusem

Falafele (‏فلافل‎)  - smażone kotleciki z przyprawionej ciecierzycy. Popularna nie tylko w krajach arabskich potrawa wegańska.

Dziś proponuję je z migdałowym kuskusem – mam nadzieje, że ktoś z Was się skusi!   ;-)

f1

Falafele

  • 200 g suchej ciecierzycy (namocz ją w wodzie na całą noc)
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki chili
  • szczypta mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia, najlepszy będzie rzepakowy

Ciecierzycę odcedź, następnie zmiel w maszynce do mielenia razem z cebulą i czosnkiem.

Do zmielonej masy dodaj sodę, wszystkie przyprawy, sezam, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Przykryj (najlepiej folią) i odstaw do lodówki na 40 minut.

Na patelni rozgrzej olej. Uformuj małe, lekko spłaszczone kulki. Wrzucaj falafele na gorący olej – smaż około 3 minut z każdej strony. Gdy już będą zarumienione, wyłóż je na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu.

Migdałowa kasza kuskus

  • 120 g kaszy kuskus
  • 150 ml bulionu jarzynowego
  • 30 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • ¼ łyżeczki pasty harissa
  • 1 łyżeczka soku z  limonki

Kuskus wsyp do miseczki, zalej wrzącym bulionem i odstaw na ok. 15 minut (do napęcznienia). Płatki migdałów zmiel. Następnie dodaj je do kaszy razem z pastą harissa, sokiem z limonki i olejem – wymieszaj starannie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *