Sałatka z pieczonych korzennych warzyw z sosem miodowym

w2

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • pół selera (korzeń)
  • 2 buraki
  • rukola bądź roszponka

Warzywa obierz, pokrój za pomocą obieraczki do warzyw w długie paseczki (wstążki).

Marynata  

    • 3 łyżki oleju rzepakowego
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • ½  łyżeczki oregano
    • 1 łyżeczka czubrycy zielonej
    • ½ łyżeczki pieprzu czosnkowego
    • ½  łyżeczki imbiru
    • szczypta soli

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w dużej misce. Dodaj do niej pokrojone warzywa i połącz je z marynatą. Odstaw tak zamarynowane warzywa w chłodne miejsce na około godzinkę.

Następnie wyłóż warzywa na blaszkę i piecz je około 40 minut w 190 stopniach.

W czasie gdy nasze warzywa zapiekają się w piekarniku, przygotuj do sałatki sos miodowy.

Do małego słoiczka wlej:

    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 3 łyżki wody
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Zakręć słoiczek i wstrząsaj nim kilka razy aby połączyły się wszystkie składniki. Upieczone warzywa ułóż na rukoli bądź roszponce i polej ją sosem miodowym.

SMACZNEGO!!!! :lol:

w2a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *