Sałatka z wędzoną makrelą w serowych miseczkach

sałatka z wm3

Prosta przystawka :lol: !!! Bardzo Wam ją polecam – smakuje i myślę, że zaskakuje prezentacją. Mam wielką nadzieję, że spodoba się Wam ten przepis i szybko się na nią skusicie.

  •  wędzona makrela
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 młode ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

1. Makrele obierz i oddziel starannie mięso od ości.

2. Do miski dodaj pokrojone w kosteczkę jajka, ziemniaki, ogórki konserwowe i cebulę.

3. Dołóż pozostałe: składniki makrelę, majonez, chrzan i tymianek.

4.Dopraw solą oraz pieprzem – wmieszaj dokładnie.

5.Odstaw do lodówki na około 30-40 minut.

Serowe miseczki

  • 100 g twardego żółtego sera (np. garna padano)
  • papier do pieczenia

Zetrzyj ser na tarce (na małych oczkach). Z papieru do pieczenia wytnij koła. Połóż je na rozgrzanej patelni, na wierzch wysyp starty ser. W momencie, gdy ser się już roztopi ściągnij papier z patelni i połóż go na odwróconą do góry dnem szklankę. Przytrzymaj dół papieru tak,aby nadać kształt miseczki i poczekaj aż wystygnie. Następnie zdejmij delikatnie papier,obróć szklankę i wsadź miseczki serowe do szklanki do momentu aż stwardnieją.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *