Ceviche

 

 

 

Ceviche – lekka i orzeźwiająca sałatka z surowej ryby marynowanej w soku z cytrusów. Interpretacja z jaką się spotkałam jest dość obszerna. Można ją zrobić z innej ulubionej przez Was ryby (lub kilku) ale podstawa … musi być to świeża ryba morska. Gdybyście chcieli poszaleć, możecie dodać do ryby również owoce morza, świeżą kolendrę czy też np. zielonego ogórka – doda jej to jeszcze większej świeżości. Przede wszystkim kochani, ceviche jest pomysłem na bardzo zdrową sałatkę …polecam ją z całego serducha.

ceviche

  • filet ze świeżego dorsza (około 200 g)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 papryczka chili
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 awokado
  • ¼ melona
  • 1 limonka
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść świeżej mięty
  • sól i pieprz do smaku

Dorsza opłucz, osusz i pokrój w małą kostkę.

Przygotuj marynatę: wyciśnij sok z limonki, pomarańczy, cytryny, dodaj pokrojoną papryczkę chili i posiekaną miętę. Do tak przygotowanej marynaty dodaj rybę i odstaw do lodówki na 30 – 40 minut.

Po upływie tego czasu odsącz dorsza z zalewy (ryba powinna być bialutka, jakby była ugotowana). Następnie dodaj do ryby pokrojoną w małą kosteczkę: cebulę czerwoną, melona, pomidorki (usuń nasiona), awokado, odrobinę świeżej mięty, oliwę oraz sól i pieprz. Wszystko wymieszaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *