Placek po węgiersku

 

placek po węgiersku

Placek ziemniaczany

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Ziemniaki, cebulę obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Dodaj 1 jajko, mąkę, dopraw solą oraz pieprzem – wymieszaj. Patelnię z dodatkiem oleju rozgrzej i usmaż duże placki. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu, odkładając po usmażeniu na papierowy ręcznik.

Sos do placka:

  • O,5 kg karkówki
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka (najlepiej obierz ją ze skórki)
  • 5 szt. podgrzybków lub innych grzybów
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 ziarenka owoców jałowca
  • 3 ziarenka ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • mąka
  • sól
  • pieprz

Do garnka wlej bulion, dodaj ziele angielskie, owoce jałowca, liście laurowe – gotuj na wolnym ogniu. W tym czasie umyj mięso, pokrój je w kostkę i obtocz delikatnie w mące. Na rozgrzanej patelni obsmaż  mięso z każdej strony, następnie przełóż do garnka z bulionem. Marchewkę, cebule, paprykę oraz grzyby pokrój w cienkie paseczki i wszytko to również podsmaż – najlepiej na tej samej patelni co mięsko – przełóż do garnka. Duś  około godzinę  mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw majerankiem, octem winnym, solą i pieprzem.

 Dodatki

  • jogurt grecki
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypiorek

Do jogurtu dodaj czosnek oraz pieprz świeżo mielony – wymieszaj.

Posyp placek szczypiorkiem.

  1 comment for “Placek po węgiersku

  1. 14 maja 2017 o 11:48

    Świetny przepis! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *