Sałatka z pieczonym bakłażanem, serem fetą i chipsami z salami

sałatka bakłażan

 

  • 1 bakłażan
  • 5 plasterków salami ( najlepiej z orzechami włoskimi)
  • garść świeżego szpinaku
  • 5 pomidorów koktajlowych
  • 100 g sera feta
  • świeża mięta
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sos balsamico

Wymieszaj:

  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 4  łyżki oliwy z oliwek
  • 8 łyżek wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnki ( przeciśnięty przez praskę)

Bakłażana umyj i pokrój  w plasterki. Oprósz go solą i pozostaw na koło 20 minut (pozbawi to bakłażana charakterystycznej goryczy), następnie osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż go na blaszce i posmaruj każdy plasterek sosem balsamico (najlepiej pędzelkiem). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz bakłażana około 30-40 minut (musi być miękki).

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a ser feta w kosteczkę.

Na suchej patelni wysmaż pokrojone bardzo cieniutko plasterki salami (aż będą chrupiące).

Na talerzu ułóż szpinak, następnie ostudzonego bakłażana, w dalszej kolejności pomidorki i ser feta. Wszystko polej resztą sosu balsamico i ułóż chipsy z salami. Całą sałatkę posyp świeżą miętą , oprósz solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *