Papryka faszerowana z pomidorowym puree

papryka faszerowana z pomiorowym puree

  • 500 g mielonej łopatki
  • 500 g żółtej papryki
  • passata pomidorowa
  • mała patyczka chili
  • zielona pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka majeranku
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz
  • 50 g masła
  • 4 łyżki śmietany
  • olej

 

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.

Nadzienie do papryki:

Na rozgrzanej patelni podsmaż na odrobinie oleju posiekany czosnek oraz  pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj mięso mielone, posiekaną papryczkę chili, majeranek, oregano, sól i pieprz – duś wszystko około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Po upływie tego czasu, wlej szklankę passaty pomidorowej i duś kolejne 20 minut. Na koniec dodaj posiekaną zieloną pietruszkę i odstaw.

Paprykę umyj, przekrój ją w sposób jaki preferujesz, następnie oczyść z nasion i wypełnij farszem.

Do naczynia żaroodpornego wlej 2 szklanki passaty z dodatkiem świeżej bazylii i soli. Na tak przygotowany sos poukładaj faszerowane papryki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni – piecz około 40 minut.

Pomidorowe puree

Ugotowane ziemniaki przepuść przez prasę do ziemniaków lub rozgnieć tłuczkiem. Dodaj masło, śmietanę i 4 łyżki passaty pomidorowej – połącz wszystko dokładnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *