Ryba zapiekana z cytryną i młodymi ziemniakami

 

ryba zapiekana z ziem.

  • 500 g świeżego dorsza
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek
  • świeży koperek
  • olej rzepakowy

Rybę pokrój w niewielkie kawałki, oprósz solą, pieprzem, skrop sokiem z połowy cytryny i posyp świeżym tymiankiem – odstaw do lodówki na około pół godzinki.

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.

Wyciągnij dorsza z lodówki i podsmaż go bardzo delikatnie z każdej strony na odrobinie oleju. Podsmażoną rybę i ugotowane ziemniaki wraz z pokrojoną w plastry drugą połówką cytryny połóż na blaszce lub patelni. Tak przygotowaną potrawę włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiecz około 10 – 15 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika – posyp wszystko świeżym koperkiem i tymiankiem.

SMACZNEGO!!! :-D

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *