Lawendowe paszteciki

lawendowy

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 gałązki lawendy
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 kromeczka chleba tostowego
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • ¼ selera
  • 1 cebula
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurow
  • 2 ząbki czosnku

Przyprawy

  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Kurczaka ugotuj do miękkości razem z warzywami, dodaj kostkę bulionową, ziele angielskie i liście laurowe. Wyciągnij z garnka mięso i warzywa –ostudź. Do miseczki wlej bulion, w którym gotował się kurczak i zamocz w nim chleb tostowy. Następnie zmiel na gładką masę: mięso (oddzielając wcześniej z udek mięso od kości) ugotowane warzywa, odsączony chleb tostowy, czosnek. Na koniec dodaj przyprawy, drobno posiekaną gałązkę lawendy i jajko. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.

Masę nałóż do silikonowych foremek na muffinki (lub keksówki), na górę połóż jeszcze listki lub kwiatki lawendy i piecz około 1 godzinki w 180 stopni.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *