Zapiekana kaszanka z gotowanym burakiem

 

zapiekana kaszanka z burakiem

  • 500 g kaszanki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ugotowane buraki
  • świeży majeranek
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 1 łyżka margaryny bądź masła
  • pieprz
  • sól

Do miski włóż kaszankę obraną z osłonki, dodaj pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, jajko, świeży tymianek i cząber – wymieszaj wszystko bardzo dokładnie (jeśli kaszanka jest słabo doprawiona dodaj odrobinę pieprzu i soli).

Ugotowane buraki zetrzyj na wiórki.

Foremkę posmaruj tłuszczem i układaj warstwy: najpierw ułóż pierwszą połowę masy z kaszanki, następnie starte buraki i na górę drugą warstwę kaszanki. Piecz około 30-40 minut w 190 stopniach.

Chrzan wymieszaj ze śmietaną i podaj z zapiekaną kaszanką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *