Botwinka

 

botwinka

Sezonowe zupki – nie ma nic lepszego !!!

1 litr bulionu jarzynowego

pęczek młodej botwinki

400 g młodych ziemniaków

200 g warzyw pokrojonych w słupki ( marchew,pietruszka,seler)

3 łyżeczki octu

1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

2 łyżki śmietany kremówki

 

  • Botwinkę dokładnie umyj i oczyść.Buraczki pokrój w cienkie plasterki, natomiast liście i łodygi posiekaj –  tak pokrojoną botwinkę skrop 1 łyżeczką octu.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  • Do gotującego się bulionu wrzuć ziemniaki oraz warzywa pokrojone w słupki – gotuj przez około 5 minut.
  • Następnie wrzuć buraczki i gotuj  przez następne 5 minut, na koniec dodaj liście i łodygi botwinki, dopraw 2 łyżeczkami octu oraz świeżo mielonym pieprzem – gotuj wszystko na małym ogniu nie dłużej niż  3-4  minut.
  • Na koniec dodaj śmietanę i posiekany koperek.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *