KURCZAK TIKKA MASALA

tikka masala

 

  • 4 filety z kurczaka
  • mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1,5 – 2 szklanki passaty pomidorowej
  • 3  ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta chili
  • świeża kolendra
  • sól

 

Pokrojonego w kostkę kurczaka włóż do miski, dodaj jogurt naturalny, wymieszaj i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Po upływie tego czasu wyjmij kurczaka z marynaty, dodaj czosnek oraz garam masale – wymieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej olej, dodaj kurczaka i smaż kilka minut mieszając od czasu do czasu. Następnie wlej passatę pomidorową, dodaj szczyptę chili, curry, cukru i octu winnego (jeśli będzie taka potrzeba dodaj sól). Na małym ogniu duś przez około 10 minut.

Na koniec posyp świeżą kolendrą.

Kurczaka tikka masala podawaj z tortillą, chlebkiem naan lub ryżem.

SMACZNEGO!!! ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *