Tagliatelle z cukinii z orzechami włoskimi i nasionami chia

tagiatelle z cukinii

  • 1 żółta cukinia
  • 1 zielona cukinia
  • mała cebula
  • 3 łyżki masła
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka nasion chia
  • świeży tymianek cytrynowy
  • pieprz
  • sól

Żółtą i zieloną cukinię dokładnie umyj i odetnij końce z obu stron. Za pomocą obieraczki potnij cukinię na długie paseczki. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulkę i delikatnie podsmaż, następnie dodaj cukinię. Smaż  mieszając delikatnie przez około 10 minut. W tym czasie w rondelku podsmaż na 1 łyżce masła posiekane orzechy włoskie (około 3 minut). Następnie wrzuć podprażone orzechy do cukinii, dodaj świeży tymianek cytrynowy i nasiona chia – wymieszaj delikatnie. Potrzymaj wszystko jeszcze na mały ogniu przez 3 – 5 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *