Polędwiczka z pomidorkami kiściowymi

poledwiczkla kiść2

  • polędwiczka wieprzowa
  • pomidorki kiściowe
  • 2 ząbki czosnku
  • cząber
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz grubomielony
  • olej rzepakowy

Polędwiczkę oczyść ze zbędnych błon i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj ją roztartym czosnkiem, cząbrem i ziołami prowansalskimi – wstaw do lodówki na przynajmniej godzinkę. Po upływie tego czasu wyciągnij polędwiczkę z lodówki i ugnieć ją delikatnie dłonią. Przetnij (zostawiając wąską jej część) na 3 równe część. Zapleć warkocza – zepnij koniec wykałaczkami.

polędwiczka kiść1

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podsmaż na nim naszego „warkocza” -około 1 min z każdej strony. Na koniec dopraw ją jeszcze odrobiną soli oraz pieprzem, następnie zawiń polędwiczkę w folię aluminiową. Na foli połóż pomidorki, skropione olejem. Nagrzej piekarnik do 190 stopni i piecz około 30 minut.

  1 comment for “Polędwiczka z pomidorkami kiściowymi

  1. 23 lipca 2017 o 20:16

    ale ładnie podane :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *