Tartaletki z kruchego ciasta z boczkiem, pomidorami i mozzarellą

tartaletki z boczkiem

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jako
  • szczypta soli

Mąkę, jajko i masło zagnieć na jednolite ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny.

 Farsz:

  • 100-150 g boczku wędzonego
  • 8-10 szt. pomidorków koktajlowych
  • 1 mozzarella
  • zielona cebulka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • bazylia
  • oregano
  • pieprz
  • sól

Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, następnie dodaj pokrojone na pół pomidorki i podsmaż około 5 minut – odstaw do ostygnięcia. Dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę,  przyprawy i oliwę.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim foremki. Nakłuj spody widelcem i wstaw do piekarnika na około 15 minut.

Po upływie tego czasu wyjmij tartaletki z piekarnika i wypełnij farszem. Ponownie włóż je do piekarnika na około 10 minut. Po upieczeniu posyp posiekaną zieloną cebulką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *