Jesienna sałatka z pieczoną dynią, burakiem z winegretem pistacjowym

 

sałatka jeśienna

  • mała dynia
  • 2 buraki
  • szalotka
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Nagrzej piekarnik do 190°. Dynię, buraki obierz, umyj, oprósz solą, pieprzem oraz tymiankiem. Następnie zawiń osobno w folię spożywczą i piecz około 40 minut. Po upieczeniu ostudź, łyżką do melona wydrąż kulki. Na patelni podsmaż szalotkę oprószoną  solą (rozdzieloną na warstwy).

Winegret z pistacji

  • garść obranych pistacji
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 0,5 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Do miksera dodaj pistacje, musztardę, sok z cytryny i ocet. Miksuj do momentu połączenia się składników. Następnie, podczas miksowania, dolewaj oliwę aby uzyskać jednolitą masę. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Na talerzu ułóż kulki na przemian, pomiędzy nimi ułóż cebulę –wszystko polej winegretem pistacjowym.

#myAmbition

 

94

Zdrowa jesień na talerzu

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *