Fasolka po bretońsku

fasolka po bretońsku

  • 1 opakowanie fasoli Jaś
  • 200 g kiełbasy
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1l passaty pomidorowej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta mielonego kminku
  • szczypta kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta papryki ostrej
  • sól i pieprz do smaku

Fasolkę wsypy do garnka i zalej wodą – na całą noc. Następnego dnia gotuj ją w tej samej wodzie do miękkości z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Na patelni podsmaż kiełbasę, boczek i cebulę pokrojone w kostkę – dodaj do fasoli dopiero, gdy będzie miękka. Następnie wrzuć kostkę bulionową i przyprawy. Na koniec dodaj passatę i przecier pomidorowy. Gotuj wszystko jeszcze przez około 15 -20 minut.

Smacznego  ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *