Piernikowe śledzie

piernikowe śledzie

Ciasto na wytrawne pierniczki

  • 100 g miodu
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki kardamonu mielonego
  • 1 płaska łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka kakao

Rozpuść miód z masłem, pozostałe składniki wymieszaj w dużej misce. Dodaj do miski rozpuszczony miód z masłem i zagnieć ciasto na gładką masę. Następnie zawiń ciasto piernikowe w  folię spożywczą i odstaw do lodówki na ok.2 godziny. Po upływie tego czasu rozwałkowuj ciasto na grubość ok. 3-5 mm, wytnij  pierniki za pomocą foremek np. w gwiazdki. Ciastka piecz ok. 10 minut w temperaturze 180°C.

Śledzie

  • 4 filety śledziowe
  • 1 i ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula
  • mielony kolorowy pieprz
  • ½ łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka miodu

Filety śledziowe namocz w wodzie (na około 1 godzinę). W tym czasie zrób marynatę. Na patelnię wlej pół szklanki oleju i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę do momentu do zarumienia – odstaw. Gdy podsmażona cebula ostygnie – dodaj resztę oleju, imbir, miód i pieprz – wymieszaj dokładnie. Wyciągnij z wody śledzie, wysusz je papierowym ręcznikiem i pokrój w dzwonki - włóż do marynaty i odstaw na dwie godzinki do lodówki.

Na pierniczkach połóż śledzie i posyp jeszcze starym na tarce piernikiem.

  2 comments for “Piernikowe śledzie

  1. 19 grudnia 2017 o 17:59

    Połączenie śledzi i pierników? Muszę spróbować!

  2. ~jo
    30 grudnia 2017 o 21:59

    DO SIEGO ROKU DROGIE PANIE !!!!!! https://www.youtube.com/watch?v=V3YxFizj6pk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *