Rolada z chałki nadziewana wątróbką, czerwoną porzeczką i ziołami

Rolada z chałki

  • 1 chałka
  • ½ litra mleka
  • 2-3 białka

Farsz do chałki

  • 30 dkg wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • garść czerwonych porzeczek
  • 1 łyżeczka mąki
  • szczypta estragonu
  • szczypta cząbru
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • odrobina oleju do smażenia

Chałkę zalej mlekiem i odstaw do momentu, aż całkiem zmięknie. Białka ubij na sztywno, następnie bardzo dokładnie wyciśnij chałkę i wymieszaj z ubitym białkiem. Na papierze do pieczenia rozłóż „ciasto” w cienki prostokąt. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 30 – 40 minut.

W tym czasie na patelni podsmaż posiekaną cebulę oraz pokrojoną wątróbkę (wcześniej oczyszczoną i oprószoną mąką). Dodaj przyprawy i zioła, a na koniec wrzuć czerwoną porzeczkę – odstaw.

Wyciągnij z piekarnika ciasto i ostudź. Rozłóż na nim farsz i zawiń w tzw. roladkę. Tak zwiniętą wstaw jeszcze do piekarnika na około 20 minut – piecz w 190 stopniach.

Smacznego :-)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *